Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Facebook събира данни за движението на потребителите
Facebook събира данни за движението на потребителите
Снимка: БГНЕС
Facebook събира данни за движението на потребителите Вторник, 07.04.2020 г., 13:59 ч. От компанията ще предоставят информацията на властите, за да се следи по-ефективно спазват ли се мерките срещу разпространението на коронавируса

Американската компания Facebook ще събира данни за движението на потребителите като част от борбата срещу разпространението на новия коронавирус.

Според разпространен документ, специалистите на компанията от тази седмица ще събират данни за местоположението на потребителите в Съединените щати и ще ги предоставят на федералните и местните власти. Информацията ще бъде анонимна и ще се използва единствено за съставяне на статистически показатели, както и за изграждане на методи за борба с разпространението на инфекцията.

Според ръководството на Facebook, получавайки такъв масив от данни, за властите ще бъде по-лесно да следят изпълнението от населението на изискванията за поддържане на социална дистанция. Освен това, въз основа на получената информация ще бъде възможно да се наблюдава колко сериозно жителите на САЩ приемат препоръките на властите да не напускат дома си без спешен случай, както и да идентифицират местата, между които населението се движи най-активно, като по този начин създава заплаха от разпространението на коронавирус.

В Съединените щати, според университета "Джонс Хопкинс", който прави изчисления въз основа на резюмета на властите на страната, Световната здравна организация и други официални източници, са регистрирани 362 000 случая на коронавирус, загинали са повече от 10 600 души. По последни данни около 1,3 милиона души са заразени с коронавирус в света, а регистрираните смъртни случаи са около 70 000.

Facebook е основана на 4 февруари 2004 г. от Марк Зукърбърг и неговите трима колеги, докато учат в Харвардския университет. Според последните оценки общата месечна аудитория на социалната мрежа надхвърля 2,5 милиарда потребители. Както посочва компанията, в света над 2,89 милиарда души използват поне веднъж месечно някои от нейните услуги. Този списък включва социалните мрежи Facebook и Instagram, както и приложенията WhatsApp и Messenger.

Коментари