Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Фаворитката" е "Изборът на критиците"
"Фаворитката" е "Изборът на критиците" Сряда, 12.12.2018 г., 11:22 ч. Историческата комедия получи най-много номинации за наградите на Асоциацията на кинокритиците и Асоциацията на телевизионните журналисти

Историческата комедия "Фаворитката" води с 14 номинации за наградите "Изборът на критиците". Продукцията е в престижната категория за най-добър филм, а режисьорът Йоргос Лантимос и актрисите Оливия Коулман, Ема Стоун и Рейчъл Вайс също бяха номинирани.

Супергероийският екшън "Черната пантера" е с 12 номинации, сред които за най-добър филм, актьорски състав и актьор в поддържаща роля за Майкъл Б. Джордан.

"Първият човек" получи 10 номинации, а "Мери Попинз се завръща", "Роди се звезда" и "Вице" (Vice) - по девет. И петте най-номинирани продукции ще си съперничат за наградата "Изборът на критиците" за най-добър филм, заедно с "Рома", "Черен в клана" ("BlacKkKlansman"), "Зелената книга", "Ако Бийл стрий можеше да говори".

Няколко от номинираните могат да получат повече от една награда. Брадли Купър е номиниран за най-добър актьор, най-добър адаптиран сценарий и най-добър режисьор за "Роди се звезда". Спайк Лий е номиниран също за най-добър адаптиран сценарий и режисура. Адам Маккей ("Вице") е в категориите за най-добър режисьор и оригинален сценарий. Алфонсо Куарон ("Рома") е номиниран за най-добър режисьор, оригинален сценарий, операторско майсторство и монтаж.

Звездата на "Фаворитката" Оливия Коулман, Емили Блънт от "Мери Попинз се завръща", Елзи Фишър от "Осми клас" и Крисчън Бейл от "Вице" са номинирани в повече от една актьорска категория.

Санди Поуел получи две номинации за дизайн на костюми за работата във "Фаворитката" и "Мери Попинз се завръща".

В телевизионните номинации последният сезон на "Американците", "Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история" и "Бягство по учебник" водят с по пет номинации.

Наградите "Изборът на критиците" се присъждат от Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява 250 професионалисти от САЩ и Канада, както и от Асоциацията на телевизионните журналисти. Призовете ще бъдат раздадени на 13-и януари.

Коментари