Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Фейсбук пуска нова виртуална валута догодина
Фейсбук пуска нова виртуална валута догодина
Фейсбук пуска нова виртуална валута догодина Вторник, 18.06.2019 г., 16:41 ч. Потребителите ще могат да извършват плащания с "либра" в приложенията на компанията

"Фейсбук" представи плановете си за новата виртуална валута "Либра", която ще стартира догодина, съобщава Би Би Си. Потребителите ще могат да извършват плащания с валутата в приложенията на компанията.

От 2020 година потребителите на "Фейсбук" ще могат да купуват валутата през платформите на компанията и да я съхраняват в дигитален портфейл, наречен "Калибра" - същото име носи и отговорният за проекта отдел.

Марк Зукърбърг обясни, че искат да предложат услуга, при която скоростта на изпращане на "Либра" да е сходна с тази на изпращане на снимка. От компанията обявиха, че за транзакциите ще се взема "ниска или никаква такса", но се очаква компанията да получава малка комисионна при плащания.

"Фейсбук" лансира тестова версия на своята блокчейн технология, на база на която ще функционира криптовалутата. Софтуерът е с отворен код, което значи, че програмисти могат да я използват, за да базират различни приложения на нея и да дават обратна връзка за начина, по който функционира.

Името "либра" е вдъхновено от римски мерни единици за тегло, астрологическия знак за справедливост и френската дума за свобода.

Коментари