Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Филмът, посветен на Петя Дубарова, ще открие "София филм фест"
Филмът, посветен на Петя Дубарова, ще открие
Филмът, посветен на Петя Дубарова, ще открие "София филм фест" Вторник, 28.01.2020 г., 16:13 ч. Прожекцията на "Петя на моята Петя" е на 12 март в зала 1 на НДК

24-тото издание на фестивала "София филм фест" ще бъде открито с новия български филм "Петя на моята Петя", съобщиха организаторите. Прожекцията е на 12 март в зала 1 на НДК. Лентата носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьорът Александър Косев и сценаристите Нели Димитрова и Валентина Ангелова избират необичаен подход за да представят на младите днес Петя Дубарова.

„Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията“, споделя сценаристът Нели Димитрова.

Филмът е изграден върху духовната връзка и паралелите между две тийнейджърки от различно време. „Петя на моята Петя“ е филм-изповед, провокиран както от стиховете на Петя Дубарова, така и от вярата на екипа, че отстояването на идеалите си струва във всяка епоха.

Филмът има субсидия от Националния филмов център на нискобюджетна сесия и е подкрепен от Община Бургас. Заснет е за месец, почти изцяло в Бургас, продукция е на „БЪФ пикчърс”, копродуцент е „Консепт студио”. Оператор на филма е Иван Вацов, продуцент е Николай Урумов, а ко-продуцент - Кръстьо Ламбев. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова (познаваме я от ролята й в „Маймуна“ на Димитър Коцев - Шошо), Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов; много от актьорите, които участват, са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.

Първите кадри имаха възможност именно бургазлии да видят. С тях в края на 2019-те бе отбелязана годишнината от кончината на Петя Дубарова. Все още няма яснота, но очакваме филмът да влезе и в програмата на "София филм фест на брега", който се провежда по същото време.

Коментари