George R.R. Martin иска 40 епизода на “Домът на дракона”

Според писателя толкова са необходими, за да се разкаже добре историята

12 октомври 2022
social
Снимка от БГНЕС

След излъчването на осмия епизод от “Домът на дракона”, писателят George R.R. Martin, на чиято книга е базиран сериалът, написа в блога си, че поредицата трябва да има 40 епизода или 4 сезона, за да може историята на гражданската война на фамилията Таргериан, известна като Танц на дракони, да бъде разказана в пълнота. Първият сезон има общо 10 епизода, а още след премиерата на първия стана ясно, че ще има и втори сезон. 

“Когато бях момче, сериалите имаха по 39 епизода на сезон”, пише Martin. “По времето, когато пишех за “Красавицата и Звяра”, епизодите вече бяха 22-а. Кабелните телевизии намалиха този брой още повече. “Семейство Сопрано” имаше 13 епизода на сезон, но само няколко години по-късно “Игра на тронове” беше само с 10 епизода (нямаше дори и толкова в последните два сезона). Ако “Домът на дракона” имаше по 13 епизода на сезон, може би щяхме да успеем да покажем всички неща, които трябваше да пропуснем сега с големи прескачания в хронологията на събитията… макар че това крие риска зрителите да се оплачат, че шоуто върви твърде бавно, че “нищо не се случва”. 

Martin продължава: “Въпреки това, много се радвам, че все още имаме по 10 часа всеки сезон, за да разкажем историята си. “Пръстените на властта” има само осем, както сте забелязали… Надявам се да продължим по същия начин. Трябват четири пълни сезона от по 10 епизода всеки, за да можем да бъдем точни за Танца на дракони, от началото до края”. 

Само в първите 10 епизода сериалът “Домът на дракона” преминава през период от над 20 години, което е свързано и с промени в актьорския състав заради порастването на героите. Martin написа, че “скоковете във времето” са много добре направени в продукцията, макар да му се иска да имаше повече време за някои от сюжетните линии. 

Писателят похвали и актьорската игра на Paddy Considine като крал Визерис, особено в осми епизод, който е “лебедовата песен” на героя и с който приключва участието на актьора. 

“Героят, който той изгради за шоуто, е много по-силен и трагичен, много по-жив от моята версия в “Огън и кръв”. Толкова, че се изкушавам да се върна назад и да откъсна онези страници и да напиша наново историята на неговото царуване. Paddy заслужава “Еми” дори само за този епизод. Ако не получи награда, това значи, че на света няма справедливост”. 

(не четете нататък, ако не сте гледали 8 епизод на "Домът на дракона")

Именно една от най-силните сцени в затрогващия епизод се оказа, че е заснета напълно случайно. В нея тежко болния крал Визерис се опитва да изкачи стълбите към Железния трон. По средата на пътя обаче той се препъва и започва да се предава на телесната си немощ, а короната пада от главата му. Тогава обаче брат му Демън (Matt Smith), с когото имат сложни отношения, идва на помощ и го подкрепя до мястото му, а накрая слага короната обратно на главата му. 

Geeta Patel, която режисира епизода, разказа пред Entertainment Weekly, че падането на короната не е било по сценарий, а е станало случайно. Снимането на сцената обаче не било спряно и импровизацията на актьорите в ситуацията се оказала изключително въздействаща и в крайна сметка от екипа решили да я оставят така.

 

 

Новини