Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Германия подготвя мерки за намаляване на ограниченията
Германия подготвя мерки за намаляване на ограниченията
Снимка: БГНЕС
Германия подготвя мерки за намаляване на ограниченията Понеделник, 06.04.2020 г., 15:46 ч. Австрия също започва да облекчава забраните заради коронавируса

Германия е подготвила списък от мерки, сред които задължителна предпазна маска на публични места, ограничения за събирания на хора и светкавично проследяване на веригата при случаи на зараза. Това, според властите, ще позволи връщането на живота към нормалния му ритъм след края на срока на карантината на 19-и април.

Предложенията се съдържат в проект за екшън план, разработен от вътрешното министерство. Според ведомството предлаганите мерки трябва да бъдат достатъчни, за да задържат разпространението на коронавируса.

За да стане това възможно, ще трябва да бъдат въведени механизми за проследяване на над 80% от хората, с които заразен човек е имал контакт в рамките на 24 часа след диагнозата. След това училищата ще могат да бъдат отворени, а строгите ограничения по границите да бъдат свалени.

По-рано днес австрийското правителство обяви, че ще започне да облекчава стриктните мерки за ограничаване на заразата с новия коронавирус след Великден.

Канцлерът Себастиан Курц каза на пресконференция, че малките търговски обекти, магазините за строителни материали и за градинарство ще имат право да отворят отново врати от 14-и април, ако спазват стриктни хигиенни стандарти.

От 1-и май ще могат да работят всички магазини, молове и фризьорски салони, а хотелите и ресторантите ще останат затворени поне до средата на май.

Ограниченията за движение ще останат в сила до края на април, а училищата ще бъдат затворени до средата на май. Забраната за масови обществени прояви ще остане в сила поне до края на юни.

Австрийското правителство утрои средствата, които ще бъдат предоставени на компании, за да се облекчи тяхното финансово бреме по време на кризата с коронавируса. Те ще бъдат отпуснати на фирми, които временно са намалили часовете полаган труд на служителите си и съответно са понижили възнагражденията им. Намалените заплати на служителите частично се компенсират от правителството.

В страната има 12 000 потвърдени случая на новия коронавирус, а над 200 пациенти са починали от респираторното заболяване, което той причинява.

Австрия е под карантина от три седмици и това доведе до значително намаляване на новите случаи, а броят на хората в болници се стабилизира.

Коментари