“God Save The Queen” на път към номер 1

Песента на Sex Pistols влезе на челни позиции в британската класация на фона на тържествата за платинения юбилей на кралица Елизабет II

06 юни 2022
social
Снимка от БГНЕС

Ново издание на анархисткия химн на Sex Pistols “God Save The Queen” влезе на челни позиции в британските класации в събота, докато в страната се провеждаха масовите тържества по случай платинения юбилей на кралица Елизабет II.

Песента беше преиздадена в петък и почти веднага стигна първото място - 45 години, след като то ѝ беше отказано. Парчето излезе за първи път през 1977 г. с идеята да съвпадне със сребърния юбилей на кралицата същата година.

Тогава обаче изпълнението беше забранено да се излъчва по радиото на BBC. Обичайно това би било еквивалент на "целувката на смъртта" за един сингъл. Въпреки това обаче песента стигна първите места в много други класации в страната с изключение на официалната, където остана на второ място след “I Don’t Want To Talk About It” на Rod Stewart.

Първоначално озаглавена “No Future”, песента беше забранена заради фрази в текста, които сравняват Великобритания с "фашистки режим" и в които се казва, че кралицата не е човешко същество. Малко по-късно вокалистът John Lydon уточни: “Не пишеш "God Save the Queen", защото мразиш британската раса. Пишеш такава песен, защото ги обичаш и ти е писнало към тях да не се отнасят с уважение".

В скорошно интервю за британския Times, Lydon заяви, че не изпитва неприязън към кралското семейство и добави "Господ да пази кралицата. Тя е понесла толкова много".

Той коментира и концепцията за анархията: "Анархията е ужасна идея. Да сме наясно. Аз не съм анархист."

В чест на новото издание на песента и на платинения юбилей на кралицата бандата пусна и колекционерска монета с образа на Елизабет II с имитация на пиерсинг от едната страна и с името на групата от другата.

 

Новини