The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Готвачите отбелязват професионалния си празник
Готвачите отбелязват професионалния си празник
Готвачите отбелязват професионалния си празник Петък, 10.08.2018 г., 10:19 ч. Днес е денят на Свети Лаврентий

Днес се отбелязва денят на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите. През 2005 г. денят за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Свети Лаврентий бил пазител на църковните съкровища. Отговарял за финансовата и за социалната дейност на църквата. По време на император Валериан имало гонения срещу християните. Лаврентий също попаднал под императорския гняв. На 10-и август преди 17 века той бил призован да се яви на собствената си екзекуция, като му било заповядано да донесе и пазените от него църковни богатства. Вместо с тях Лаврентий се явил със стотици хроми, сакати и бедни хора и заявил, че те са богатството на християнската църква. Вместо на императора, Лаврентий раздал богатството на бедните.

Житието на този човек е толкова вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя пазител: Свети Лаврентий по различни причини и в различни краища на света е патрон и на пивоварите, винопроизводителите, месарите и ресторантьорите.

Вярва се, че светецът освен закрилник на кулинарните "гурута", е покровител на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.

Коментари