The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Хапнете или хвърлете пай по някого в Деня на числото Пи
Хапнете или хвърлете пай по някого в Деня на числото Пи
Хапнете или хвърлете пай по някого в Деня на числото Пи Четвъртък, 14.03.2019 г., 09:15 ч. Математическият празник се чества от 31 години на 14-и март в 3:14 часа

Ако обичате пай, изяжте едно парче днес, а ако не обичате, просто замерете някого с него. Това повелява традицията на днешния празник - Деня на числото Пи. Той се чества вече 31 години на 14-и март в 3:14 часа, а причината е подредбата на числата в календара.

На този ден през 1988 г. американският физик Лари Шоу организира първото честване. Тогава той работи в научния музей в Сан Франциско. Черпи всички гости и служители на музея с плодов пай и прави марш в една от овалните зали.

Празникът добива особено голяма популярност след 2010 г. Тогава за първи път интернет търсачката Google променя логото си в чест на Деня на числото Пи.

В последните години математическият ден се празнува най-силно в университета “Принстън” в Ню Джърси. Освен да се черпят и замерват с парчета плодов пай студентите там почитат рождения ден на Алберт Айнщайн. Бащата на Теорията на относителността е роден на 14 март 1879 г. и е живял и работил в Принстън над 20 години. На празника студентите се преобразяват като легендарния учен и организират състезание за най-добър двойник на Айнщайн.

Денят се свързва с почитането и на физика Стивън Хокинг, който почина миналата година на 14-и март.

Вече по традиция в САЩ пицарии и сладкарници предлагат своите специалитети за 3,14 долара. Специално за празника пиците и пайовете са украсени със символа на математическата константа.

 

Коментари