Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Хиляди учени призоваха за мерки "срещу климатична катастрофа"
Хиляди учени призоваха за мерки
Снимка: БГНЕС
Хиляди учени призоваха за мерки "срещу климатична катастрофа" Сряда, 06.11.2019 г., 11:20 ч. Измерването на температурите не отчита истинските опасности от глобалното затопляне

Международна група от около 11 хиляди учени подкрепи доклад, в който се казва, че промените в климата на Земята са извънредна ситуация, с каквато човечеството не се е сблъсквало досега.

Публикуването на доклада съвпада с оповестяването на данните, че изминалият месец октомври е бил най-топлият в историята, но учените подчертават, че измерването на температурите на повърхността не отчита истинските опасности от глобалното затопляне. Трябва да се вземат предвид и фактори като нарастващото човешко население, животинските популации, консумацията на месо, загубата на гори и използването на изкопаеми горива.

Според учените, които смятат, че имат моралното задължение да предупредят за размера на заплахата, ако вземем бързи мерки, има възможност да предотвратим климатичната катастрофа.

По-специално учените призоваха да се заменят изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници, да се въведат високи „въглеродни данъци“, да се намалят емисиите на нестабилни замърсители, да се ограничи желанието за увеличаване на БВП, да се спре масовото обезлесяване и да се консумира по-малко животинска храна в полза на храните на растителна основа.

Коментари