Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Индия одобри трета мисия за кацане на Луната
Индия одобри трета мисия за кацане на Луната
Снимка: БГНЕС
Индия одобри трета мисия за кацане на Луната Четвъртък, 02.01.2020 г., 16:13 ч. „Чандраян-3“ ще стартира през 2020 г.

Индия е готова за своята трета лунна мисия, няколко месеца след като втората завърши с неуспех при опит за кацане на Луната. Проектът „Чандраян-3“ ще стартира през 2020 г. и ще има конфигурация, подобна на предишната мисия.

"Мисията ще бъде оборудвана със спускаем апарат и с роувър, но не и с орбитален апарат. Четирима индийски астронавти са били избрани за пилотираната мисия „Гаганян“, предвидена за края на 2021 г. Те ще започнат тренировките си в Русия през третата седмица на месец януари“, съобщи ръководителят на Индийската организация за космически изследвания Кайласавадив Сиван.

Досега единствено САЩ, Русия и Китай са осъществявали кацания на Луната, информира „Ройтерс“, цитирана от БТА.

В рамките на проекта „Чандраян-2“ през месец септември миналата година Индия успя да установи космическия си апарат в лунна орбита, който предаваше данни оттам. Но роувърът ѝ се разби при опит за меко кацане върху лунната повърхност. Мисията имаше за цел да бъде спуснат луноход на Южния полюс на Луната, което не беше осъществявано дотогава. В този район на нашия естествен спътник е възможно да съществува вода, тъй като кратерите там не са изложени на топлината на слънчевите лъчи. Индийското космическо ведомство възнамеряваше да потвърди съществуването на вода под формата на лед, констатирано от негова мисия през 2008 г.

Коментари