Искат от Mariah Carey 20 млн. долара заради “All I Want for Christmas is You”

Автор на песни твърди, че певицата е нарушила авторските му права

04 юни 2022
social
Снимка от facebook

Съдят Mariah Carey за нарушаване на авторски права в нейния емблематичен коледен хит от 1994 г. “All I Want for Christmas is You”.

Авторът на песни Andy Stone твърди, че е участвал в създаването на песен със същото заглавие пет години преди издаването на празничния химн на Carey, като според него тя се е възползвала от неговата “популярност” и “стил”. 

Въпреки еднаквите заглавия, двете композиции нямат прилики в звученето, но Stone претендира, че по този начин Carey е създала объркване, а освен това не е поискала разрешение да издаде песен със същото име. 

От страна на Кралицата на Коледа засега няма коментар.  

Именно “All I Want for Christmas is You” е причината мегазвездата да се самопровъзгласи за владетелка на празника, защото тази песен задължително присъства в коледните плейлисти на милиони хора по света. Тя е сред най-известните и слушаните покрай празниците в края на всяка година, като през последните години популярността ѝ расте. 

От издаването на “All I Want for Christmas is You” като част от празничния албум “Merry Christmas” през 1994 г. песента оглавява класациите в редица държави през годините, а само до 2017 г. е донесла на Carey приходи от над 60 милиона долара. Стриймвана е над 1 милиард пъти в Spotify.

В мемоарите си, които бяха публикувани през 2020 г., Carey призна, че е композирала по-голямата част от песента на евтина йоника.

Stone, който се изявява под псевдонима Vince Vance с бандата Vince Vance and the Valiants, иска да получи поне 20 милиона долара обезщетение за понесени вреди. В жалбата си той казва, че Carey, Walter Afanasieff, който е съавтор на нейните песни, както и лейбъла на звездата Sony Music Entertainment, са спечелили “незаслужено” от песента и са извършили кражбата напълно съзнателно и умишлено. 

Stone добавя, че никога не е разрешавал творбата му да се използва за каквата и да било цел, включително за създаването на производен трак. 

Остава неясно защо е чакал 28 години от излизането на песента на Carey, за да претендира за нарушени права. 

Твърди се също, че адвокатите на Stone са се свързали с правния екип на певицата още миналата година, но така и не са стигнали до споразумение. 

Еднаквите заглавия на различни песни не са нещо необичайно - в сайта на регистъра на САЩ за авторски права има вписани 177 песни със заглавие”All I Want for Christmas is You”.

 

Новини