Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Изгубен континент “спи” под Южна Европа
Изгубен континент “спи” под Южна Европа
Снимка: pixabay.com
Изгубен континент “спи” под Южна Европа Вторник, 24.09.2019 г., 17:39 ч. Голяма Адрия е с размерите на Гренландия и се е откъснал от Северна Африка, само за да бъде погребан под Южна Европа преди около 140 милиона години, обясняват геолози

Изследователите са открили скрит континент на Земята, но не става дума за Атлантида. Открили го, докато реконструирали еволюцията на сложната геология на Средиземноморския регион, която се издига с планински вериги и се спуска с морета от Испания до Иран.

Континентът се нарича Голяма Адрия. Той е с размерите на Гренландия и се е откъснал от Северна Африка, само за да бъде погребан под Южна Европа преди около 140 милиона години.

„Забравете Атлантида“, казва Дау ван Хинсберген, автор на изследването и професор по глобална тектоника и палеогеография в Утрехтския университет. "Без да го осъзнават, огромен брой туристи прекарват почивката си всяка година на изгубения континент Голяма Адрия."

Проучването е публикувано в списанието Gondwana Research. Изследването на еволюцията на планинските вериги може да покаже еволюцията на континентите.

"Повечето планински вериги, които изследвахме, произхождат от един континент, който се е отделил от Северна Африка преди повече от 200 милиона години", каза Ван Хинсберген. "Единствената останала част на този континент е ивица, която минава от Торино през Адриатическо море до петата на Ботуша, която образува Италия."

Геолозите наричат тази зона Адрия, така че изследователите на това проучване наричат неоткрития досега континент като Голяма Адрия.

Според тях, той започнал да се образува преди около 240 милиона години през периода на триаса. "От това картографиране се появи картината на Голяма Адрия и няколко по-малки континентални блока, които сега образуват части от Румъния, Северна Турция или Армения, например", каза Ван Хинсберген. "Деформираните останки от горните няколко километра на изгубения континент все още може да се видят в планинските вериги. Останалата част от континенталната плоча, която е била дълга около 100 км, се е плъзнала под Южна Европа в земната мантия, където все още можем да я проследим със сеизмични вълни до дълбочина от 1500 километра".

По - голямата част от Голяма Адрия е била под вода, покрита от плитки морета, коралови рифове и седименти. Седиментите образували скали, които се превърнали в планински вериги при "сблъсъка" с Южна Европа: Алпите, Апенините, Балканите, Гърция и Турция. "Приплъзването на една плоча под другата е основният начин, по който се формират планински вериги", каза Ван Хинсберген.

"Нашите изследвания доказаха също и силна вулканична активност и множество земетресения, които ще съотнесем към другите процеси по това време в земната кора. По този модел, можем дори да предвидим как ще изглежда дадена област в далечното бъдеще."

Реконструкцията на този еволюционен поглед към планинските вериги в Средиземноморието изисква сътрудничество, тъй като обхваща повече от 30 държави, всяка със собствено геоложко проучване, карти и предварително съществуващи идеи за това как се формират зоните, казват изследователите.

Коментари