Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Израелският космически апарат се разби на Луната
Израелският космически апарат се разби на Луната
Израелският космически апарат се разби на Луната Петък, 12.04.2019 г., 10:12 ч. С проекта "Берешит" Израел се опита да стане четвъртата държава, осъществила кацане на Луната с подобно постижение

Израелският космически апарат "Берешит" достигна до Луната днес, но планираното му контролирано или "меко" кацане беше неуспешно. Апаратът е имал поредица от технически проблеми по време на финалното спускане към лунната повърхност. "Берешит" е изгубил връзка със Земята секунди преди докосването на повърхността на Луната и се предполага, че се е разбил.

След неуспеха на мисията израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че до няколко години Израел отново ще изпрати апарат на Луната и се зарече краят тогава да е успешен.

С проекта "Берешит" за кацане на Луната Израел се опита да стане четвъртата държава с подобно постижение след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай.

"Берешит" е и първият лунен апарат, който не е създаден по правителствена програма. Той е построен от организацията с идеална цел "SpaceIL", учредена за участие в конкурса "Лунар Екс прайз" на Google, и държавната "Израел еърспейс индъстрис". Бюджетът от 100 млн. долара е осигурен почти изцяло от частни дарители.

"Берешит" беше изстрелян от Кейп Канаверал в САЩ на 21-и февруари с ракета "Falcon 9".

Коментари