Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Изтрелват сонда за директно наблюдение на Слънцето
Изтрелват сонда за директно наблюдение на Слънцето
Снимка: pxhere.com
Изтрелват сонда за директно наблюдение на Слънцето Неделя, 09.02.2020 г., 09:32 ч. „Солар орбитър“ ще може да улавя изображения от „безпрецедентно разстояние“ и ще заснеме за първи път слънчевите полюси

Трудните за прогнозиране и потенциално опасни за телекомуникациите на Земята слънчеви бури ще бъдат целта на мисията на сондата „Солар орбитър“.

Космическият апарат на Европейската космическа агенция (ЕКА) ще бъде изстрелян днес от Кейп Канаверал, Флорида, в сътрудничество с НАСА. На борда му има десет научни инструмента (209 кг полезен товар).

Пътешествието на „Солар орбитър“ ще продължи две години, а научната ѝ мисия - между пет и девет години. Стойността на проекта е 1,5 млрд. евро.

След като премине през орбитите на Венера и Меркурий, сондата „Солар орбитър“, чиято максимална скорост ще достигне 245 000 км/ч, ще може да се приближи до Слънцето на разстояние от 42 млн. км.

Данните, събрани от сондата, ще допълнят тези от „посестримата“ ѝ „Паркър“ на НАСА, изстреляна през 2018 г. Американският апарат се доближи на по-малко разстояние от Слънцето (между 7 и 8 млн.км), но без технология за пряко наблюдение, предвид интензивната топлина.

Оборудвана с шест инструмента за дистанционно изследване, европейската сонда „Солар орбитър“ ще може да улавя изображения от „безпрецедентно разстояние“, както и да заснеме за първи път в историята слънчевите полюси.

Главната цел на мисията е да установи как централната ни звезда създава и контролира хелиосферата - „балон“ от материя, обграждащ цялата Слънчева система, който функционира като „магнитен пашкул“ и ни предпазва от космически лъчи, идващи отвъд Слънчевата система. Въпросният „балон“ се къпе в постоянен поток от заредени частици - т.нар. слънчев вятър. Неговата променлива скорост е една от загадките, която специалистите се надяват да разрешат с помощта на сондата „Солар орбитър“

Коментари