Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Извлякоха проби от морска вода на 20 000 години
Извлякоха проби от морска вода на 20 000 години
Извлякоха проби от морска вода на 20 000 години Вторник, 02.07.2019 г., 17:18 ч. Взети са от древни скали от дъното на Индийския океан

Учени извлякоха проби от морска вода на 20 000 години, взети от древни скали от дъното на Индийския океан, съобщи Лайв сайънс.

Дълбочинните проби са взети от подводните варовикови депозити, които изграждат Малдивския архипелаг. След като са ги извадили на изследователския кораб, учените са ги нарязали, поставили са парчета в хидравлична преса и са изцедили остатъчната влага от порите. Когато изследвали състава й, установили, че е изключително солена, много по-солена отколкото е сега водата на Индийския океан.

Лабораторните изследвания на сушата за специфични елементи и изотопи разкрили, че преди 20 000 години, по времето на последния ледников максимум, океанът е бил значително по-солен, студен и с повече хлор.

"От всички данни изглежда, че сега имаме наистина късче от този 20 000-годишен океан" - каза ръководителят на изследването Клара Блетлел от университета на Чикаго.

Пробите показват как океанът е реагирал на геофизическите колебания през последната ледникова епоха. Тогава ледът е поглъщал океанската вода, а морското равнище е спаднало със стотици фута (1 фут = 30,48 см) под сегашното ниво. Тази информация ще даде възможност да бъдат променени климатичните модели, с които специалистите се стремят да възпроизведат промените в света.

Коментари