James Cameron: “Аватар: Природата на водата” e безумно скъп

Трябва да се класира на трето или четвърто място в класацията за най-високи приходи в историята, за да може поне да изравни бюджета си

22 ноември 2022
social
Снимка от Форум Филм България

“Аватар: Природата на водата” е толкова скъп, че трябва да се класира на трето или четвърто място в класацията за най-високи приходи в историята, за да може поне да изравни бюджета си. Това каза режисьорът James Cameron пред сп. GQ, макар все още да не уточнява за каква сума става въпрос. Според информацията до момента самата продукция е струвала поне 250 милиона. Съобщава се също, че Cameron е казал на Disney и 20th Century Studios, че продължението на хита от 2009 г. представлява най-лошия бизнес случай в историята на киното. 

Първият “Аватар” в момента е най-печелившият филм в историята със световни приходи от 2.9 милиарда долара. “Отмъстителите: Краят” е на второ място с 2.7 милиарда, а “Титаник”, който отново е на Cameron, е на третата позиция с 2.2 милиарда долара. Думите на режисьора означават, че новият му филм ще трябва да подобри резултата на “Междузвездни войни: Силата се пробужда”, чиито приходи са 2.07 милиарда или на “Отмъстителите: Война без край”, който е спечелил 2.05 милиарда долара. Двете продукции са съответно на четвърто и пето място. 

Горепосочените са единствените пет филма, които са успели да преминат прага от 2 милиарда долара приходи в световен мащаб. Макар пандемията сериозно да се отрази на печалбите на кината, продукции като “Спайдърмен: Няма път към дома” и “Топ Гън: Маверик” успяха да донесат солидни суми, съответно 1.9 милиарда и 1.4 милиарда долара.

“Аватар: Природата на водата” излиза по кината на 16-и декември. 

 

Новини