Янков: Президентът знае защо е нужна охраната на Доган и Пеевски

Радев злоупотребява с популизъм

08 юли 2020
social
Снимка от Канал 3

Президентът е ръководител на службата и като такъв трябва да е напълно наясно с причините за Ахмед Доган и Делян Пеевски да имат охрана, защото тя е назначена по закона за НСО. Специалните служби докладват на него. Това коментира пред Dariknews зам.-председателят на ДПС Янко Янков по повод изявлението на Румен Радев. 

"НСО охранява стриктно хора, които са застрашени и тяхната охрана е пряко свързана с националната сигурност на България. Охраната е по законов ред. Щом казваш, че не е необходима охрана, кажи защо не е необходима охрана?", попита още Янков.

В противен случай, по думите му, би означавало, че нямаме доверие на институциите, които участват в тази комисия - ДАНС и главният секретар на МВР, които знаят най-добре кое е важно за националната сигурност на страната.

Янков уточни, че по закон освен председател на парламента и премиер, могат да се охраняват и други български граждани, на които животът е застрашен във връзка с националната сигурност на страната. Президентът получава доклади от специалните служби и съответно трябва да знае кои са тези български граждани, допълва зам.-председателят на ДПС.

"Президентът иска да предпази себе си. Стига с този популизъм, с който само демагогстваме пред българските граждани. С медийни прояви не знам докъде ще докараме България по този начин", заяви още Янков. 

Той заяви, че не отива на бивш министър като Христо Иванов подобна акция по море и в тази връзка призова българските политици да се държат по-сериозно и да не си играят с емоционалните реакции на хората.

Новини