Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Жорж Помпиду" отваря врати с изложба за Кристо
Снимка: БГНЕС
"Жорж Помпиду" отваря врати с изложба за Кристо Сряда, 01.07.2020 г., 17:53 ч. Експозицията отдава почит на българския творец

Културният център "Жорж Помпиду" отново отваря врати за посетители. Първата изложба е посветена на парижкия период на Кристо и съпругата му Жан-Клод. Експозицията отдава почит на българския творец, който почина на 31-и май на 84-годишна възраст

Изложбата трябваше да бъде открита през март, но беше отложена заради пандемията от коронавируса. Тя може да бъде видяна до 19-и октомври.

Експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж" предлага един увлекателен поглед върху подготвителната работа, върху колажите, скиците и макетите, свързани с опаковането на парижкия Пон Ньоф. Именно този проект вдъхновява големия творец да опакова впоследствие големи световни паметници, от Райхстага в Берлин до Триумфалната арка в Париж, което предстои. 

За Пон Ньоф са били необходими 40 хиляди квадратни метра бежов плат, няколко километра въжета, участието на водолази и на представители на други занаяти, следени с интерес от парижани. Някои конструкторски елементи и материали също присъстват в изложбата с чудесни снимки от онова време.

Предстоящото опаковане на Триумфалната арка все още има съгласието на Центъра за национални паметници и на Елисейския дворец и след кончината на твореца. Проектът ще бъде реализиран със закъснение през есента на 2021 година заради пандемията.

 

Коментари