Жълт код за дъжд и сняг е в сила за 13 области

Снежната покривка в столицата, в София-област, Кюстендил и Перник ще достигне 10-15, а в Смолянско до 20 см

21 март 2021
social
Снимка от pxhere.com

Предупреждение за значителни валежи от сняг важи за областите Смолян, София-град, София-област, Кюстендил и Перник. Там ще се образува снежна покривка с дебелина 10-15, а в Смолянско - 20 см. За областите Благоевград, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Враца, Монтана и Видин е валиден жълт код за дъжд и сняг.

С изключение на североизточните райони, днес навсякъде ще има валежи от дъжд, а в Предбалкана и по високите полета – от сняг. Значителни количества се очакват, главно в Западна България и Рило-Родопската област. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 4° и 9°.

През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, като и в по-голямата част от Северна България дъждът ще премине в сняг. Очакват се значителни валежи, ще се образува и снежна покривка. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и условия за преспи и навявания.

В планините ще се образува нова съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

В понеделник ще нахлуе още студен въздух. В Северна България и във високите полета на Югозападна валежите ще продължат, в повечето райони ще са от сняг. Има повишена вероятност за значителни количества, а в Лудогорието и Добруджа, както и по старопланинските проходи, ще има условия за виелици и навявания. Снежната покривка ще се увеличава.

Във вторник вятърът ще отслабне и ще стане от северсевероизток. Ще преобладава облачно време, главно в западните райони ще превали, предимно слаб сняг. Максималните температури в повечето места ще са между 1° и 6°.

Новини