Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Кафе на толерантността ще пият в Пловдив
Кафе на толерантността ще пият в Пловдив
Снимка: pxhere.com
Кафе на толерантността ще пият в Пловдив Петък, 14.02.2020 г., 10:19 ч. Мюсюлмани, юдеи и християни ще се съберат в Джумая джамия за шеста поредна година

Мюсюлмани, юдеи и християни ще се съберат в Джумая джамия в Пловдив на традиционното Кафе на толерантността. Събитието започва в 11.30 часа и се организира от Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство.

За шеста поредна година Кафето на толерантността напомня за хилядолетната история на града. Пловдив пази паметници на културата и емблематични места в отделните квартали, свързани с живота на известни родове евреи, италианци, турци, руснаци, арменци и други. Това е наследството, което днешните жители на града трябва да предадат на следващите поколения.

Затова на този ден се събират заедно представители на управляващия и религиозния елит, журналисти, неправителствени и културни организации, млади хора от различните етноси - мюсюлмани, юдеи, християни – православни и католици.

Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство.

За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 година, по повод годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив.

Коментари