Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Как да се предпазим от жегите?
Как да се предпазим от жегите?
Как да се предпазим от жегите? Неделя, 23.06.2019 г., 09:34 ч. Горещините не бива да се подценяват и е необходимо да се вземат мерки, за да осигурим комфорт на организма

Отново е лято и горещините са факт. Те не бива да се подценяват и е необходимо да се вземат мерки, за да осигурим комфорт на организма.

Няколко полезни съвета за предпазване от горещините:

Пийте течности

Пийте повече вода. С дишането и изпотяването в топлото време се губят много течности, които трябва да се набавят. Айрянът, както и соковете също са подходящи за жегата. Специалистите отбелязват, че алкохолът е лоша идея. Бирата също не е подходяща за топлото време през деня. Газираните и студените напитки също не са препоръчителни.
В страните с по-горещ климат традиционно се пие топъл чай. Той може да е билков или плодов според вкуса. Особено освежадащ е ментовият.

Храна

Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, без преяждане и прекаляване с тлъсто месо, без пикантни храни. Колкото повече сме се нахранили, толкова повече топлина ще се образува вътре в нас. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци, свежи плодове.
Без голяма температурна разлика между вън и вътре
Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя стрира организма. Специалистите съветват да не допускаме разлика между температурата в стаята и навън повече от четири - шест градуса. Помещенията е хубаво да са по-проветриви.

Навън: леки дрехи и шапка

Хубаво би било в най-топлите часове на деня да не прекарваме много време навън. В жегите е добре да носим леки дрехи, да не са стегнати по тялото, по възможност да са от естествени материи, както и да са със светли цветове. Добре е на главата, когато се излагаме на слънце, да има шапка, която да ни предпазва, а не трябва да забравяме слънцезащитния крем, както и да хидратираме кожата си.

Поддържайте хладна температура в жилището си

Стремете се да поддържате хладна температура в жилището си. Проверявайте температурата в него между 8 и 10 ч., в 13 ч. и вечер в 22 ч. Тя трябва да бъде по-ниска от 32°C през деня и 24°C през нощта. Тези инструкции е особено важно да се спазват за деца, възрастни над 60г. или хора с хронични здравословни проблеми.

Коментари