Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Как да се предпазин от грипа?
Как да се предпазин от грипа?
Как да се предпазин от грипа? Понеделник, 23.12.2019 г., 16:53 ч. Карантината е най-ефикасният начин за ограничаване на инфекции

Макар ваксината да остава най-сигурното предпазно средство, има и други начини да намалим опасността от заразяване с грип, пише в. "Дейли мейл".

Един от тях е ръцете да се почистват със сапун и топла вода, а не с антибактериален гел. Причината е, че вирусите понякога оцеляват, когато за хигиена се използва санитарен гел защото слузта намалява ефикасността на алкохола в него. Учени от Медицинския универистет в Киото установиха, че вирусът на грипа загива за 30 секунди под въздействието на топла вода и сапун при повече от четири минути за дезинфектант при наличието на слуз.

Хигиената е основен начин за предпазване от зараза, а поддържането на ръцете е много важно, защото те са основен източник за предаване на вирусите. Когато някой прикрие с ръка устата си при кихане или кашляне, по кожата остават микроби. Макар и те да оцеляват там до 10-15 минути, ако преминат на твърда повърхност, могат да живеят цяло денонощие. Затова ръцете трябва да се мият винаги след като е ползван обществен транспорт, преди хранене, след използване на количка в магазин.

Заради задържането на вируса на твърди повърхности е добре да не споделяме служебното оборудване и да не отстъпваме химикалката си.

Ако някой киха и кашля, е добре да се отдръпнем на 2 м от него. Частиците с грипен вирус могат да изминават голямо разстояние, а във въздуха оцеляват часове. Докато се отдръпвате от кашлящ човек, се опитайте да издишате бавно през носа. Това намалява риска вирусът да навлезе в дихателните пътища.

Болните от семейството трябва да се изолират. Карантината е най-ефикасният начин за ограничаване на инфекции.

Нисковъглехидратните диети, както и добрият сън, засилват имунитета. Изследване, публикувано миналия месец, показа, че мишките, получавали повече месо, риба, пилешко и безскорбялни зеленчуци, се справят по-добре със зараза от грип от получавалите обикновена храна.

Приемането на повече мазнини и по-малко въглехидрати предизвиква освобождаване на имунни клетки, които увеличават производството на слуз в клетките, покриващи белите дробове, установиха учени от Йейл. Тази слуз улавя вирусите преди да се разпространят.

Коментари