Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Климатична стачка" е словосъчетанието на 2019г.
Снимка: БГНЕС
"Климатична стачка" е словосъчетанието на 2019г. Четвъртък, 07.11.2019 г., 10:38 ч. Тази година понятието е използвано 100 пъти по-често в сравнение с миналата

Издателството "Харпър Колинс", което публикува тълковен речник на английския език, определи понятието climate strike (климатична стачка) за словосъчетание на 2019 година.

Тази година понятието е използвано 100 пъти по-често в сравнение с миналата година. Причина са набиращите популярност протести под мотото "стачка за климата", вдъхновени от 16-годишната Грета Тунберг. Миналата година тя започна всеки петък да прави такава стачка, изразяваща се в напускане на учебните занятия, за да привлече вниманието върху нуждата от повече усилия в борбата с климатичните промени. Примерът й последваха ученици и студенти от много страни по света. На места в тези стачки за климата се включиха около 1 милион души, както беше в Италия през септември.

В речника на "Харпър Колинс" са добавени и понятията influencer (инфлуенсър - човек, чието мнение има значение пред определена аудитория), hopepunk (хоуп-пънк - телевизионен жанр, целящ да поражда оптимизъм и позитивно мислене), deepfake (дийпфейк - методика на синтез на изображението, основаваща се на изкуствен интелект), non-binary (небинарен - хора с неутрален пол, тоест, които предпочитат да не се идентифицират нито като мъж, нито като жена) и rewilding (в превод буквално: повторно населяване с диви животни или екологична концепция за поетапно връщане на дивите животни на онези места, на които те са били напълно изтребени от хората).

Коментари