Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Коалицията между ГЕРБ и СДС печели евроизборите
Коалицията между ГЕРБ и СДС печели евроизборите
Коалицията между ГЕРБ и СДС печели евроизборите Понеделник, 27.05.2019 г., 12:30 ч. Рекордно ниска избирателна активност в България при рекордно висока в рамките на ЕС

Районните избирателни комисии са обработили над 90% от протоколите на секционните избирателни комисии. В ранните следобедни часове се очаква тези протоколи да пристигнат в ЦИК, където да започне повторното броене, заяви пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Справка на сайта на ЦИК показва, че при обработени към 12 часа 95% от протоколите ГЕРБ получава 30.94% от гласовете. БСП е с резултат от 24.24%, ДПС - 16.36%, а ВМРО - с 7.42%. За "Демократична България" са гласували 6.24% от избирателите на провелите се вчера у нас европейски избори.

Под изборния праг остават "Воля", независимият кандидат Десислава Иванчева, издигната от инициативен комитет, както и "Патриоти за Валери Симеонов" и "Атака".

58 300 души са отбелязали "Не подкрепям никого".

Въз основа на 100 процента обработени първоначално протоколи от чужбина общият брой на гласувалите избиратели извън територията на България е 25 709, от които най-много са гласували в Германия, Великобритания и в Гърция. Отчетени са 627 недействителни гласа.

Във вота от чужбина води "Демократична България" с 28.76%, следва партия ГЕРБ с 22.16, а трети са от коалиция "БСП за България" с 15.42.

Кои партии и коалиции изпращат свои представители в Европарламента, както и конкретни имена, ще се знае с точност до 5 дни от датата на изборите, т.е. до края на седмицата.

Избирателната активност у нас според данните до момента е била 26,2%. Най-активни са били гласоподавателите в Кърджали. Отбелязва се по-ниска избирателна активност в сравнение в предишните избори за Европарламент през 2014 година.

И докато в България интересът към евроизборите продължава да намалява, европейският парламент регистрира най-високата избирателна активност от 20 години - според данните около 51% от имащите право да гласуват в съюза са го направили. Европейската народна партия (ЕНП) остава най-голямата политическа сила в новия Европейски парламент и получава още три мандата спрямо данните от по-рано днес, и броят на нейните представители става 182-ма, според нови прогнозни резултати от Европейския парламент. Намалява броят на социалистите и демократите - от 150 на 147. Увеличават се мандатите на Алианса на либералите и демократите за Европа - от 107 на 109. Зелените/Европейски свободен алианс губят едно място и стават 69. Крайнодесните са с едно място по-малко и стават общо 177.

Евроскептиците имат сериозен резултат най-вече заради победата на крайнодясната партия "Национален сбор” във Франция на Мари льо Пен.

В Италия "Лига" на вицепремиера Матеус Салвини печели убедително, но той не желае промени в управляващата коалиция.

Предсрочен вот обаче ще има в Гърция, защото Алексис Ципрас обяви, че ще подаде оставка заради загубата на неговата СИРИЗА от "Нова демокрация".

Във Великобритания партия "Брекзит" на Найджъл Фараж води убедително.

В Германия коалицията на канцлера Ангела Меркел води в резултата, но отчита исторически спад в подкрепата.

Коментари