Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Коалите може да станат застрашен вид
Коалите може да станат застрашен вид
Снимка: facebook
Коалите може да станат застрашен вид Вторник, 14.01.2020 г., 10:00 ч. Димът от огненото бедствие в Австралия ще обиколи Земята

Австралийското министерство на околната среда съобщи, че заради пожарите коалите скоро може да се превърнат в застрашен вид. Експерти се опасяват, че половината от 50-те хиляди коали на остров Кенгуру може би са загинали в огненото бедствие. Причината е, че тези животни не могат да се придвижват бързо, а онези, които са се спасили от огъня, са останали без основната си храна - евкалиптовите дървета.

Австралийското правителство отпусна близо 35 милиона долара за спасяване на дивата природа, засегната от огнената криза. Половината от тези средства ще отидат за зоопаркове, ветеринарни центрове и болници. Останалите ще бъдат насочени за по-дългосрочни проекти за защита на местните видове.

Междувременно опасен дим от горските пожари обви австралийския град Мелбърн. Представители на здравните власти в щата Виктория обявиха, че нивата на дим във въздуха са достигнали най-високите стойности и отправиха предупреждение към жителите да вземат мерки. Надеждите са през следващите дни условията да се подобрят поради очаквания дъжд.

От НАСА пък съобщиха, че димът от огненото бедствие в Австралия скоро ще направи пълен кръг около Земята. Стотици горски пожари бушуват в цялата страна от месеци. 28 са загиналите до момента, над 2000 къщи са унищожени, а според оценки на учени милиони животни са изгорели в пламъците.

Коментари