Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Концентрацията на богатството в света се увеличава
Концентрацията на богатството в света се увеличава
Концентрацията на богатството в света се увеличава Понеделник, 21.01.2019 г., 10:35 ч. 26-имата милиардери притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация "Оксфам".

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 милиарда долара миналата година или с 2,5 милиарда долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто.

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация. Най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски данъци от десетилетия.

26-ма души в света разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни хора на планетата. През 2017 година най-богатите са били 43-ма.

Най-богатият човек в света Джеф Безос, президент на "Амазон", е натрупал богатство през 2018 година на стойност 112 милиарда долара. За сравнение, бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1 процент от състоянието му.

Годишният доклад за неравенствата в света беше публикуван в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се състои от 22-и до 25-и януари в швейцарския зимен курорт.

Коментари