Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Край на безгрижието: започва училището
Край на безгрижието: започва училището
Край на безгрижието: започва училището Понеделник, 16.09.2019 г., 08:53 ч. 700 000 ученици влизат в класните стаи

Първият учебен ден ще бъде посрещнат в 2400 училища в страната. За първи път в класните стаи ще влязат 60 000 първокласници, 12 000 от които в София. Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9:00 ч. в Първа английска гимназия в столицата.

Общо 700 хиляди ученици се очаква да влязат в класните стаи днес.

Издирват се около 44 000 деца, които са във възраст да ходят на училище, но не го правят. Днес се планира протест пред сградата на министерството на образованието, тъй като има предложение учителите да търсят по домовете им децата, които не дойдат на училище, а родителите им не се обадят.

Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази.

Според министъра на образованието Красимир Вълчев криза за учители няма да има, но на места бройките няма да бъдат попълнени. От 1-и януари средната им брутна заплата ще стане 1500 лв.

Въпреки увеличението на заплатите има сериозен недостиг на учители по някои предмети като математика, химия и физика, тъй като всяка година се пенсионират около 4500 преподаватели.

Тази година учителите ще имат възможност за по-голяма гъвкавост в клас, тъй като им се дава право да разместват темите в учебната програма и да отделят повече време на някоя от тях, ако преценят, че има необходимост. Всички училища, които поискат, ще получат държавно финансиране за електронни дневници.

На края на учебната година нови изпити за национално външно оценяване ще има след десети клас, когато се завършва първият етап на образованието. Задължителни ще са изпитите по български език и литература и математика. Промени ще има и в изпитите след 4 и 7 клас, като учебната година за четвъртокласниците е удължена до 16-и юни.

Коментари