Кръвната група определя риска от усложнения от COVID-19

Сред положителните за COVID-19 те откриват по-малко хора с нулева кръвна група и повече хора с типове А, В и АВ.

29 ноември 2020
social
Снимка от pexels.com

Ново изследване добавя нови доказателства към твърденията, че хората с нулева кръвна група са изложени на по-малък риск от заразяване с COVID-19 и имат значително по-малък шанс за усложнения вследствие инфектиране с новия коронавирус.

Две проучвания, публикувани в списанието Blood Advances, предполагат, че хората с кръвна нулева група може да са по-малко уязвими към инфекция с COVID-19.  

За констатациите изследователският екип сравнява данните от датския здравен регистър от повече от 473 000 лица, тествани за COVID-19, с данни от контролна група от над 2,2 милиона души от общото население.  

Сред положителните за COVID-19 те откриват по-малко хора с нулева кръвна група и повече хора с типове А, В и АВ.  

Констатациите също така показват, че кръвни групи A и AB са свързани с повишен риск от тежки клинични резултати от инфекция с COVID-19. Хората с тези кръвни групи по-често се нуждаят от включване на респираторно дишане или диализа за бъбречна недостатъчност.

По-рано, друго проучване, публикувано в списанието „Клинични инфекциозни болести“, установява, че хората с кръвна група А може да са по-склонни към инфекция с COVID-19, докато тези с нулева кръвна група са с по-малък риск от заразяване с вируса.

Новини