Leonardo DiCaprio за малко да загуби ролята в “Титаник”

James Cameron разказа за кастинга на актьора 

23 ноември 2022
social
Снимка от кадър YouTube

Носителят на “Оскар” James Cameron не би позволил на никого да застане на пътя на визията му за негов филм, независимо дали става дума за голям продуцент или за Leonardo DiCaprio.

В интервю за сп. GQ той разкри, че DiCaprio за малко да загуби емблематичната си роля във филмовия мегахит от 1997 “Титаник”, защото отказал да прочете малко от репликите на героя пред него. 

“Leo дойде, очарова всички естествено, включително и мен. И аз казах “Добре, нека видим и каква е химията между теб и Kate [Winslet]”. Той дойде след няколко дни и аз бях подготвил камерата, за да снимам сцената”. 

След години като звезда в детски и младежки продукции, към онзи момент DiCaprio имал внушително резюме, в което изпъквали и участия в големи филми със звезди като Johnny Depp и Robert De Niro. Все още обаче нямал главна роля в блокбъстър за 200 милиона долара като “Титаник”. Winslet вече била избрана за женския образ във филма. 

“Когато дойде, той си мислеше, че просто ще се срещне отново с Kate”, разказва Cameron. “И аз казах “ОК, сега ще отидем в онази стая и вие просто ще прочетете малко реплики, а аз ще заснема всичко на видео”. Той каза “Имаш предвид, че ще чета?”, а аз казах “Да”. Тогава той каза “Оо, аз не чета”. 

Cameron си спомня как в махнал с ръка и благодарил на актьора, че се е отбил. DiCaprio, който тогава бил в началото на 20-те си години, с изненада попитал “Чакай, чакай, искаш да кажеш, че ако не чета, няма да получа ролята? Просто така?”. Режисьорът на “Терминатор” бил непреклонен и обяснил разпалено: “Това е огромен филм, който ще ми отнеме две години от живота и докато аз се занимавам с пост-продукцията, ти ще направиш още поне пет неща… Няма да се прецакам като взема грешно решение още по време на кастинга”. 

В крайна сметка DiCaprio се съгласил и се подложил на пробна сцена в образа на Джак Доусън, като “дал всичко от себе си”. Cameron казва, че в онзи момент “тъмните облаци се разсеяли и слънчеви лъчи озарили Джак”. 

“Титаник” първоначално спечели над 600 милиона долара в САЩ, още 59 милиона събра от специални прожекции през годините, а в световен план донесе още 2.2 милиарда долара. Общата сума от 2.9 милиарда долара го нарежда на първо място по приходи в историята.

Филмът спечели 11 награди “Оскар”, включително за най-добър филм и режисьор. Макар DiCaprio да не получи статуетката за ролята си, участието му в “Титаник” постави началото на една от най-успешните кариери в Холивуд. А заветният “Оскар” за най-добър актьор дойде през 2016 г. за филма “Завръщането”. 

 

  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Bulgarian → Bulgarian...
       
    • Create a new word list...
  • Copy
  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Bulgarian → Bulgarian...
       
    • Create a new word list...
  • Copy

Новини