Lewis Capaldi e "кралят на стрийминга"

Шотландският певец подобри рекорда на Ed Sheeran

14 ноември 2022
social
Снимка от кадър YouTube

Болезнената балада “Someone You Loved” на Lewis Capaldi стана най-стриймваната песен в историята на Великобритания, като измести от първото място “Shape Of You” на Ed Sheeran.

Песента е стриймвана 562 милиона пъти в аудио и видео формат, съобщиха от компанията, която изготвя официалните музикални класации на Обединеното кралство, “Official Chart Company”.  

Capaldi отпразнува новината като се провъзгласи за “крал на стрийминга”.  

"Вижте какво… Beatles, Drake, Metallica, Eagles, Michael Jackson, не се трвожете, хора, без лоши чувства, просто трябваше да взема това. Остъпете и оставете на Татенцето да управлява кораба, ОК?”, коментира кралят Capaldi. 

Относно факта, че подобри рекорда на Sheeran, шотландският певец каза: "Ed е мъж, който ми е като брат, той ми е бил ментор, прегръщал ме е и ми е казва “Не се тревожи, всичко ще бъде наред”. Винаги е бил мил и щедър, и красив, добър приятел в постоянно променящата се индустрия. Затова казвам на Ed... добрите момчета финишират последни. Ако мигнеш, губиш, момченце. Продължавай така!".

Official Chart Company съобщи новината по повод своя 70-годишен юбилей. 

Първата класация е направена от музикалното издание “New Musical Express” на 14 ноември 1952 г., когато “Here In My Heart” на Al Martino заема първото място. Тогава подреждането е съставено на базата на анкета в 20 музикални магазина.  

През следващите 7 десетилетия списъкът става доста по-професионален и днес вече включва продажбите на музика във Великобритания във всички популярни формати - физически, стрийминг и тегления от официални сайтове.

Общо 1404 песни са стигали върха на британската класация, сред които “She Loves You” на Beatles, “Bohemian Rhapsody” на Queen, “Into The Groove” на Madonna и “Wannabe” на Spice Girls.

В момента начело е “Anti-Hero” на Taylor Swift и се очаква в петък тя да запише и четвърта седмица на върха. 

“Candle In The Wind” на Elton John е песента с най-големи продажби във Великобритания - от нея са продадени 4.94 милиона копия. 

178 сингъла са надхвърлили 1 милион продажби в страната, като последният с това постижение е “Shake It Off” на Taylor Swift. Тя е първият изпълнител, който успява да направи това от две години насам. Преди нея бяха Goo Goo Dolls с техния хит “Iris” през февруари 2020 г. Последният солов изпълнител в списъка преди певицата е покойният Frank Sinatra с неговата класика “My Way”, която достигна заветния милион през 2018 г.

От компанията отбелязват, че “Shake It Off” може и да е последната песен с такова постижение, защото свалянето и физическите продажби вече са в незначителни количества, дори при най-големите хитове. Стриймингът в момента представлява 98.6% от пазара, като средно един сингъл на първо място в класацията прави по 6.82 милиона стрийминга на седмица. 

Само 3 песни имат повече от 500 милиона стриймвания до момента - “Someone You Loved”, “Shape Of You” и “Perfect” на Ed Sheeran.

7 песни са достигнали 400 милиона стриймвания, сред тях “Shotgun” на George Ezra, “Blinding Lights” на The Weeknd и “Mr Brightside” на The Killers.

Най-стриймваното видео е на детската песничка “Baby Shark” с 220 милиона гледания в Обединеното кралство.  

“Greatest Hits” на Queen пък е най-продавания албум в историята на Великобритания с над 7 милиона копия. 

 

Новини