Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Ликът на Стивън Хокинг - предпочитан за новата банкнота от 50 паунда
Ликът на Стивън Хокинг - предпочитан за новата банкнота от 50 паунда
Ликът на Стивън Хокинг - предпочитан за новата банкнота от 50 паунда Вторник, 27.11.2018 г., 14:30 ч. Британският физик попадна в списъка на учените, чиито изображения могат да се появят върху новата банкнота от 50 паунда

Известният британски физик Стивън Хокинг попадна в списъка на учените, чиито изображения могат да се появят върху новата банкнота от 50 паунда, предаде ТАСС, позовавайки се на Би Би Си.

В списъка на претендентите за увековечаване върху новата банкнота попадна също математичката и писателка Ада Лъвлейс, създателят на първия телефон Алексъндр Бел и Александър Флеминг - микробиологът, открил пеницилина.

В списъка на номинираните са повече от 600 мъже и близо 200 жени, но могат да се дават още предложения до крайния срок - 14 декември. Според информацията на Би Би Си засега букмейкъри сочат като фаворит Стивън Хокинг, а като други изявени номинации - тези на спечелилата Нобел за химия Дороти Ходжкин, Алън Тюринг, който е допринесъл за развитието на компютърните науки, Александър Флеминг и Розалинд Франклин, която има голям принос в разчитането на структурата на ДНК.

Стивън Хокинг /1942-2018/ е автор на теорията за "изпаряването" на черните дупки за сметка на радиацията - това явление получи названието "Лъчението на Хокинг".

Коментари