Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Майката на Грета Тунберг разкрива трудното й детство в книга
Майката на Грета Тунберг разкрива трудното й детство в книга
Снимка: БГНЕС
Майката на Грета Тунберг разкрива трудното й детство в книга Неделя, 23.02.2020 г., 10:50 ч. Момичето се затворило в себе си, било необщително и лекарите поставили диагноза "високо-функционален аутизъм"

Майката на Грета Тунберг, оперната певица Малена Ерман, разказва в нова книга за детството на дъщеря си, описвайки трудностите, с които е трябвало да се сблъска шведската екоактивистка, преди да започне движението за климата, пише „Гардиън“, цитирайки откъси от книгата „Нашият дом в пламъци: сцени от едно семейство и една планета в криза”.

В книгата Ерман описва проблемите, с които момичето се е сблъсквало в детството си: “Постепенно изчезна, оттегляйки се в някакъв мрак. Спря да свири на пиано. Спря да се смее. Спря да говори. И спря да яде".

На 11-годишна възраст Грета е била „почти няма“ и през деня се съгласявала да хапне само мъничка шепа ориз, авокадо и ньоки. Почти стига до хоспитализация, когато губи тегло от десет килограма за два месеца. Връщайки се в училище, Грета се сблъска с тормоза. “Училището не прояви съчувствие. Те имат различно разбиране за ситуацията. Вината е у самата Грета, смятат от училището”, пише Ерман.

По-късно лекарите диагностицират Грета с високо-функционален аутизъм, който Ерман описва като синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Грета се заинтересува от екологичните проблеми, след като гледа филм за пластмасата в Тихия океан, показан по време на урок в училище. Филмът, обаче, не предизвикал интерес у другите деца.

“Тя видя това, което всички останали не искаха да видят. Изглежда, сякаш можеше да види нашите емисии на въглероден диоксид с просто око”, пише Ерман.

През 2018г., в петък, вмести да ходи на училище, шведската екоактивистка Грета Тунберг започва да посещава шведския парламент с искания към властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Нейната инициатива се превърна в международното движение за действие в областта на климата „Петъци за бъдещето“. През декември активистката беше определена за „Личност на годината“ от сп. „Тайм“. Главният редактор на списанието, коментирайки избора, отбеляза, че момичето е най-младият човек, получил това отличие в 92-годишната му история.

Синдромът на Аспергер е често срещано разстройство на психичното развитие, характеризиращо се със сериозни трудности в социалното общуване. Точните му причини не са установени и все още има много нерешени въпроси относно различните аспекти на синдрома. По-специално, не е известно дали той се различава от високо-функционалния аутизъм.

Коментари