Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Маймуни в парламента" на Бански се продаде за рекордна сума
Снимка: БГНЕС
"Маймуни в парламента" на Бански се продаде за рекордна сума Петък, 04.10.2019 г., 10:09 ч. Творбата на мистериозния художник намери собственик на търг в Ню Йорк

Голяма картина на стрийт арт творецът Банкси, на която маймуни седят на местата на депутатите в британския парламент, беше продадена за над 12 милиона долара на търг в аукционната къща Сотбис в Ню Йорк. Това е рекордна цена за продажба на търг на творба на мистериозния творец, чиято самоличност остава неизвестна.

Картината, в която вместо депутати в Камарата на общините на британския парламент, седят шимпанзета, беше оценена първоначално за 1,5 до 2 милиона британски лири. Търгът продължи 13 минути и точната цена, за която беше изтъргувана беше 12,2 милиона долара (9 879 500 паунда).

Картината "Devolved Parliament" (чието име означава "Парламент, в който пълномощията са прехвърлени") е с размери 2,67 метра на 4,46 метра.

Преди да бъде поставен днешният рекорд, на търг най-скъпо беше продадена творбата на Банкси "Пази го безупречно чисто". През 2008 г. на търг в Ню Йорк тя се изтъргува за 1 870 000 долара.

Коментари