Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Маската вече е задължителна при излизане от дома
Маската вече е задължителна при излизане от дома
Снимка: pixabay.com
Маската вече е задължителна при излизане от дома Понеделник, 30.03.2020 г., 17:19 ч. Здравният министър нареди всеки човек на обществено място да носи предпазното средство

Присъстващите на обществени места задължително трябва да бъдат с маски, нареди днес здравният министър Кирил Ананиев със своя заповед. Като аргумент е посочена влошаващата се ситуация с разпространението на коронавируса.

Контролът за носенето на маски се възлага на МВР. В заповедта няма някакви специфични изисквания към защитните средства.

Новото изискване става факт, въпреки че все още има проблем с намирането на маски по аптеките. Освен това лекари предупреждават, че носенето на стандартна защитна маска не пази от заразяване с новия коронавирус. От нея има смисъл само като средство да не се предаде вируса от заразен на здрав човек.

Същата мярка въведе и Австрия, но само за влизане в магазините и аптеките, като маски ще се раздават на входа. В България обаче всеки сам трябва да се снабди с предпазното средство.

До момента със заповеди на здравния министър бяха въведени редица ограничения, включително за събиране на повече от двама възрастни на обществени места и забранен достъп до паркове, градинки и спортни площадки.

 

Коментари