Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Мрачният "Жокерът" спечели "Златен лъв" във Венеция
Мрачният
Мрачният "Жокерът" спечели "Златен лъв" във Венеция Понеделник, 09.09.2019 г., 10:38 ч. Филмът на Тод Филипс получи овациите на критиката

"Жокерът" на американския режисьор Тод Филипс, с Хоакин Финикс в главната роля, спечели престижната награда "Златен лъв" на 76-тото издание на филмовия фестивал във Венеция. Филмът, който получи одобрението на критиците, проследява трансформацията на самотника-комик във вечния враг на Батман. Тази адаптация на култовия злодей се дистанцира от съвременните филми за супергерои и представя лошия герой, както той би бил представен в киното през 70-те години на миналия век - с мрачно осветление и печална музика, но напълно човешки причини, поради които той поема към злото.

Роман Полански получи Голямата наградата на журито с военната драма "Офицер и шпионин", посветена на аферата "Драйфус" - за френски офицер, обвинен в края на XIX век в шпионаж в полза на Германия, който по-късно е оправдан. Режисьорът не присъства на събитието. От негово име наградата прие съпругата му.

Италианският актьор Лука Маринели спечели наградата за най-добър актьор за ролята си във филма "Мартин Идън" по романа на Джек Лондон.

7304816.jpg

За най-добра актриса журито определи французойката Ариане Аскариде за ролята ѝ в "Световна слава".

7304745.jpg

Филмовият фестивал във Венеция се счита за неофициалното откриване на международния филмовия сезон и поставя началото на предположенията кои филми ще се конкурират за големите кинонагради, включително "Оскар".

снимки: БГНЕС

Коментари