На Никулден ядем риба и украсяваме елхата за Коледа

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носят пари през цялата година

06 декември 2020
social
Снимка от pxhere.com

Православната църква почита днес паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, морските специалисти (капитани, инженери, докери, боцмани и др.), банките и банкерите. През целия си живот Св. Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата.

Празникът е наричан от народа Никулден. Според вярванията светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат.

Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. На този ден се украсяват и коледните елхи.

Името Николай означава „Побеждаващ“. Днес имен ден празнуват всички с това име или производни на него като Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др.

Новини