Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
На Велика събота приготвяме козунаците и шарените яйца за Великден
На Велика събота приготвяме козунаците и шарените яйца за Великден
Снимка: БНР
На Велика събота приготвяме козунаците и шарените яйца за Великден Събота, 18.04.2020 г., 09:15 ч. Тази година богослуженията в полунощ ще бъдат пред църквите, а вътре няма да бъде допускано струпване на хора

Днес Православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Там освобождава пленените души на библейските пророци и на праведниците, и ги отвежда в небесата.

Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободен избор: да бъде добър или лош, и след смъртта си да постигне рая или ада.

В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жените около нея.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе". Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.

Тази година заради противоепидемичните мерки богослуженията ще бъдат пред църквите, а вътре няма да бъде допускано струпване на хора.Властите призовават да се спазват разпорежданията на полицаите, които ще охраняват над 4-те хиляди храма в страната.

Коментари