Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
На Венера е имало океани
На Венера е имало океани
На Венера е имало океани Сряда, 09.10.2019 г., 17:31 ч. Нови данни дават основание на учените да излязат с хипотеза, че е възможно в зората на формирането на планетата да е имало океани и почти "земен" климат

Повторен анализ на данни, събрани от космическия апарат "Венера експрес", и нови компютърни модели на атмосферата на Венера показаха, че в далечното минало е имало големи водни запаси на планетата. Това съобщиха австрийски планетолози по време на провеждан в Москва симпозиум по изследванията на Слънчевата система.

Новите данни дават основание на учените да излязат с хипотеза, че е възможно в зората на формирането на планетата да е имало океани и почти "земен" климат, съобщава РИА Новости.

Съставените въз основа на информацията от "Венера експрес" и анализа й компютърни модели допускат, че в далечното минало Венера вероятно е била много подобна на Земята - притежавала е големи водни запаси и е имала относително мек климат. Какво обаче се е случило, за да се стигне до зловещата транформация, при която всичко това е изчезнало е голямата загадка, на която учените тепърва ще търсят отговори. Факт е обаче, че водните молекули завинаги са напуснали планетата. Учените изследвали именно този процес и така стигнали до доказателства, че на Венера е имало океани.

Коментари