Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Начало на Страстната седмица
Начало на Страстната седмица
Начало на Страстната седмица Понеделник, 22.04.2019 г., 08:40 ч. Тя е посветена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Исус Христос - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение

Днес е Велики понеделник, първият ден от Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. Названието идва от думата "страст", която на старобългарски означава "страдание". Седмицата е посветена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Затова всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

На Велики понеделник Исус Христос влязал в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Божият Син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Исус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня – символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

Първите три дни от Страстната седмица в народните традиции са посветени на почистването на дома.

Коментари