Националните отбори по астрономия и астрофизика донесоха нови 11 медала за България

Десетото юбилейно издание на дарителската кампания Операция „Жълти стотинки“ подкрепя младите учени

08 декември 2021
social

Младите учени от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки продължават да доказват знанията си и да печелят награди и признание. В едно от най-престижните състезания – 14-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика (МОАА) – българските гимназисти спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал. Носител на златният медал е Явор Йорданов (НПМГ), сребра спечелиха Александър Проданов (ПМГ Казанлък), Иван Попов (ПМГ Гоце Делчев) и Маргулан Исмолдаев (МГ Варна), а бронзовото отличие се полага на Васил Николов (ПЧМГ, вече студент в СУ). Техни ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ "Наука за деца", ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН). Успехът им идва в конкуренция с над 230 състезатели от 48 държави (вкл. България) в дистанционна надпревара с виртуален домакин Колумбия, която се проведе между 14 и 21 ноември 2021 г.

 

Ден преди старта на МОАА, отборът ни по астрономия също се представи на най-високо ниво, спечелвайки 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала от Международната дистанционна олимпиада по астрономия с домакин Италия. Носителите на златни медали са учениците Лора Лукманова (СМГ) и Маргулан Исмолдаев (МГ Варна), сребро спечелиха Калоян Цанев (ПЧМГ) и Баян Гечев (СМГ), а с бронзови медали се закичиха Стела Бинева (ПМГ Хасково) и  Гео Калфов (ПЧМГ). Ръководители на отбора са Ева Божурова (НАОП "Николай Коперник" - Варна) и Никола Каравасилев (ЧСУ "Наука за деца", ПЧМГ).

С тези постижения българските ученици за пореден път поставят страната ни на световната карта на бъдещите надежди в сферите на различни научни дисциплини. За да продължат да имат възможност за това, зад тях застава и най-голямата благотворителна инициатива на Vivacom – Операция „Жълти стотинки“, чието юбилейно десето издание тече в момента и ще продължи до края на януари 2022 г. Събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Те ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни състезания.

Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набират в касичките на Операция „Жълти стотинки“, позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите на кампанията. Другите начини за дарение са, чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталният портфейл Pay by Vivacom от меню „Изпрати“, секция „Дари с Pay by Vivacom” или директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.

 

„11 медала в престижни международни състезания по астрономия и астрофизика в рамките на месец – това е огромен успех, с който всички можем да се гордеем. Днес можем да покажем подкрепата си за тези умни деца, които са нашето бъдеще, като се включим в Операция „Жълти стотинки“. Науката и образованието са истинските двигатели на прогреса и всички дарители в кампанията застават зад една истински стойностна кауза”, каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ на Vivacom.  

Операция „Жълти стотинки” 2021 се реализира в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза.

 

Повече информация за кампанията на www.vivacomfund.bg.

Новини