Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Най-посещаваната планина в света е Фуджи
Най-посещаваната планина в света е Фуджи
Снимка: Pixabay
Най-посещаваната планина в света е Фуджи Неделя, 08.09.2019 г., 09:28 ч. Остров Хоншу е дълъг около 1300 км, широк е между 50-230 км и е с обща площ от 230 500 кв. км, като заема около 60% от територията на Япония, което го прави по-голям от остров Великобритания.

Вулканът Фуджи (на японски: Фуджисан, или, по английската Система на Хепбърн Fuji) се намира на остров Хоншу и е най-високата точка на Японските острови - 3776 метра.

Хоншу (по английската Система на Хепбърн Honshū) е най-големият остров на Япония. Намира се на юг от остров Хокайдо и на север от островите Шикоку и Кюшу. Хоншу е седмият остров по големина и вторият по население (след Ява, Индонезия) в света. Остров Хоншу е дълъг около 1300 км, широк е между 50-230 км и е с обща площ от 230 500 кв. км, като заема около 60% от територията на Япония, което го прави по-голям от остров Великобритания.

Релефът на Хоншу е планински. Много от планините са вулкани. Най-високата от тях е планината Фуджи (3776 м), която е символ на Япония. Благодарение на нея Хоншу е седмият по височина остров в света. Най-голямата река на острова е р. Синано. Климатът на Хоншу е много разнообразен - от континентален на север до субтропичен на юг. Съществува също голяма разлика в климата на югоизточната (тихоокеанска) и северозападната (към Японско море) части на острова, дължаща се на планините. На острова има чести земетресения.

Вулканичната дейност на Фуджи е затихнала (последното изригване е около 1707 г.), когато вулканичната пепел стигнала до Токио, отдалечен на 100 километра. Сега кратерът е покрит почти през цялата година с гъста снежна покривка с изключение на месеците юли и август, когато е най-удобното време за изкачване.

Коментари