Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Най-странните коледни традиции по света
Най-странните коледни традиции по света
Най-странните коледни традиции по света Четвъртък, 20.12.2018 г., 10:57 ч. В Каракас хората ходят на църква с ролкови кънки, а във Финландия първо посещават сауната, след това сядат на масата

Всяка страна се отличава със свои собствени коледни традиции и ритуали, предопределени най-вече от историята и старите обичаи.

Някои от тях обаче са доста странни за останалите народи.

Например в столицата на Венецуела – Каракас, през целия празничен период хората ходят на ранните утринни църковни служби с ролкови кънки. Дори улиците са затворени за движение заради традицията.

Празнуването на Коледа във Финландия не започва със сядане около празничната трапеза, както е в повечето страни, а с престой в сауната. Това е древна финландска традиция, която е толкова популярна, че на население от 5 млн. души се падат 1,5 млн. сауни. В град Ювяскюла дори беше открита първата сауна-бар в света.

В къщите на португалските семействата слагат допълнителни места на празничната трапеза в коледната утрин за починали роднини. Традицията се нарича "consoada de natal" и се смята, че ще донесе късмет на семейството.

Племената в Нова Гвинея пък си разменят бебе, което символизира Младенеца и го наричат Детето на мира. Племето-осиновител на новороденото е длъжно да полага всички необходими грижи за него.

На Коледа жените в Чехия използват стар ритуал, за да прогнозират какъв ще бъде любовният им живот през предстоящата година. Неомъжените девойки застават с гръб към входната врата и хвърлят обувка през рамо. Ако обувката падне и пръстите сочат вратата, то жената ще сключи брак през следващите 12 месеца.

Коледа не е национален празник в Япония, но това не пречи на голям брой хора да го отбелязват. Дядо Коледа или Санта Кирошу имал очи на тила си, за да държи под око палавите деца. Японската коледна торта обикновено е пандишпанова с бита сметана и ягоди.

Коментари