Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Норвежки остров може да стане "свободна от астрономическо време зона"
Норвежки остров може да стане
Норвежки остров може да стане "свободна от астрономическо време зона" Четвъртък, 20.06.2019 г., 10:49 ч. Десетки жители на Сомарьой подписаха петиция за въвеждане на "безвремие"

Десетки жители на норвежкия остров Сомарьой подписаха петиция, в която се предлага островът да бъде обявен за "свободна от астрономическо време зона". Авторът на подписката Кйел Ове Хвединг е обсъдил идеята с норвежки депутат, като са били изтъкнати всички законови и практически пречки пред игнорирането на часовника.

На норвежкия остров, където слънцето не залязва през 69 дни от годината, искат „безвремие“ и по-гъвкави училищни и работни часове, за да се възползват максимално от дългите летни дни.

Хората от Сомарьой настояват да се освободят от традиционните работни часове и "конвенционалното отчитане на времето" през периода от 18-и май до 26-и юли, когато слънцето не залязва.

Идеята зад "свободната от астрономическо време зона" е, че неспазването на часовото време ще улесни жителите на острова, особено студентите, служителите и работниците да се възползват от ценните месеци, когато е само светло.

Според петицията премахването на времето освен това ще помогне на хората срещу все по-големия стрес, който поражда постоянното преследване на времеви срокове.

Сомарьой, който е разположен на север от Северния полярен кръг, е изцяло на тъмно от ноември до януари.

Разположен на запад от Тромсьо, островът има население от 350 души, а основен поминък са риболовът и туризмът.

Миналата година Финландия лобира за отмяната на лятното часово време, след като гражданска инициатива събра над 70 000 подписа.

Коментари