Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Носенето на маски остава задължително до 13-и май
Носенето на маски остава задължително до 13-и май
Снимка: БГНЕС
Носенето на маски остава задължително до 13-и май Петък, 24.04.2020 г., 16:00 ч. Здравният министър издаде заповедта заради усложняващата се епидемична обстановка и нарастващия брой заразени в България

Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата от всички граждани, които се намират в закрити или на открити обществени места, се удължава и остава задължително до 13-и май, включително. Това предвижда нова заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена днес. Предишната за задължителните маски навън беше в сила до 26-и април.

Издаването на новата заповед е обусловено от усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVlD-19 на територията на страната и нарастващия брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция.

Поставянето на защитна маска при посещение на обществени места намалява епидемиологичния риск от заразяване с коронавирус, както за лицето, носещо маската, така и за околните. Трябва да се има предвид, че в редица случаи заболяването протича без симптоми, което означава, че един човек може да е заразоносител и без да знае.

В същото време наличните до момента научни данни свидетелстват, че вирусът се задържа дълго време върху метални, пластмасови и стъклени повърхности – по тази причина, носейки маска, гражданите ограничават до минимум възможността да се заразят.

Коментари