Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Обезщетения от 60% за работещи в засегнатите от Covid-19 сектори
Обезщетения от 60% за работещи в засегнатите от Covid-19 сектори
Снимка: БГНЕС
Обезщетения от 60% за работещи в засегнатите от Covid-19 сектори Вторник, 17.03.2020 г., 16:50 ч. Мярката ще важи за три месеца, а работодателите ще са длъжни да платят останалите 40% от възнаграждението на работника

Държавата ще осигурява за срок от 3 месеца средства на работодателите за изплащане на заплатите на работещите в засегнатите от коронавируса икономически дейности. Те ще са в размер на 60 процента от осигурителния доход на съответния работник към януари 2020 година - това предлага правителството, обяви социалният министър Деница Сачева пред ресорната парламентарна комисия.

Средствата ще са от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Останалите 40 процента ще се поемат от работодателя, каза министър Сачева и допълни:

„По определени критерии и в определени икономически сектори да има възможност работодателите да кандидатстват в Агенцията по заетостта и съответно да имат възможност да получат 60 процента в период от 3 месеца от фонд „Безработица“ от НОИ срещу задължението да плащат останалите 40% на работника. Като този работодател, който не спази това изискване, да бъде задължен да върне парите обратно. Има готовност, ако се налага, да бъде актуализиран и държавният бюджет в тази област“. 

Коментари