Обявиха номинациите за Залата на славата на рокендрола

В списъка тази година преобладават женските имена 

11 Февруари 2021
social
Снимка от rockhall.com

Jay-Z, Foo Fighters, Tina Turner и Iron Maiden са сред тазгодишните номинирани за Залата на славата на рокендрола. Списъкът включва 16 музиканти, сред които преобладават женските имена. За първи път сред претендентите са групата The Go-Go's, Mary J. Blige и Dionne Warwick. 

Артистите могат да бъдат номинирани 25 години след премиерата на първия им официален запис. Jay-Z и Foo Fighters за първи път покриват този критерий. 

Няколко от кандидатите имат шанс да бъдат въведени в Залата за втори път. Turner присъства в нея от 1991 г. като част от дуета Ike & Tina Turner. Carole King е включена в Залата на славата като автор на песни, а сега е номинирана като изпълнителка. Фронтменът на Foo Fighters, Dave Grohl, е вписан в Залата като член на Nirvana.

Ако бъдат избрани, King и Turner ще бъдат първите дами, въведени в Залата на славата на рокендрола за втори път, след Stevie Nicks през 2019 г. 

"Този забележителен списък отразява многообразието и дълбочината на артистите и музиката, които Залата на славата на рокендрола почита”, каза председателят на фондацията на Залата John Sykes. "Номинираните тази година са оставили незаличима следа в цветния пейзаж на света и са вдъхновили безброй млади артисти да следват стъпките им”. 

Останалите номинирани са Kate Bush, Devo, Fela Kuti, Chaka Khan, LL Cool J, New York Dolls, Rage Against the Machine и Todd Rundgren. LL Cool J е номиниран за шести път, а Chaka Khan - за трети път. 

Изпълнителите, които ще бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола тази година, ще бъдат обявени през май. 

Новини