Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Обявиха знака „ОК“ с ръка за расистки жест
Обявиха знака „ОК“ с ръка за расистки жест
Снимка: pixabay.com
Обявиха знака „ОК“ с ръка за расистки жест Понеделник, 30.09.2019 г., 16:17 ч. Основание за тази квалификация е твърдението, че все повече се използва за нуждите на редица расистки и крайно десни организации

Често се случва да използваме в ежедневието жеста за „ОК“ с ръка. За съжаление, той се очертава като любим и на расистки и крайно десни организации. Този почти ежедневно използван знак за улеснение, изведнъж бе обявен за расистки. Дори вече фигурира в списъка на екстремистките символи, съставен от „Американската лига против клеветата“. Основание за тази квалификация е твърдението, че все повече се използва за нуждите на редица расистки и крайно десни организации.

Това не пречи на хората да продължават да го използват, когато искат да изразят своето одобрение и не се притесняват, че ще бъдат разбрани неправилно.

Съставянето на въпросния списък на расистките визуални символи започва през 2000 г. В него вече са попаднали повече от двеста знака, които се считат за обида или расизъм. Сред тях се виждат обхванатия в пламъци кръст на Ку Клукс клан и свастиката. Според водача на лигата, Джонатан Грийнблант, екстремистите имат практиката да заимстват често използвани символи в обществото. Разбира се, измислят и свои, за да изразят омразата си към определени групи от обществото. Припомняме, че свастиката на практика е символ от будизма и значението му е просперитет и късмет. Символът „ОК“ случайно влиза в знаците на крайнодесните.

В началото е просто шега в интернет, целяща да даден различен, таен смисъл на популярен жест от ежедневието. Така лесно можели да се подведат медиите. Без да се усетят, шегата придобила популярност и се харесала от расистките организации. Точно този знак показа стрелецът от Крайстчърч на съдебното заседание. Той заяви, че е невинен по обвинението за убийство на 51-ма в градската джамия. Запознати смятат, че този символ се употребява предимно от хората на по-високи нива в екстремистките групировки. Същите често влагат нов смисъл на други популярни жестове, за да скрият намеренията си от обществото.

Коментари