The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Официално обявиха "Опортюнити" за "мъртъв"
Официално обявиха
Официално обявиха "Опортюнити" за "мъртъв" Четвъртък, 14.02.2019 г., 12:05 ч. Марсоходът, който трябваше да работи само 3 месеца, оцеля цели 15 години

Американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство НАСА потвърди, че от юни 2018 г. не е имало връзка с марсохода "Опортюнити" и той окончателно е престанал да работи.

"Опортюнити" се движеше по повърхността на планетата Марс от 2004 г. "Обявявам мисията "Опортюнити" за приключена", заяви ученият от НАСА Томас Зарбъчън на пресконференция в Пасадина, щата Калифорния. "Това е повод за празник", каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, като изтъкна продължителността на мисията и нейния принос за получаване на знания за историята на Червената планета.

Ръководителят на програмата Джон Калъс обясни, че първоначално е било планирано мисията да продължи само 3 месеца. "Инженерите знаеха, че един ден ще дойде краят, но не допускахме, че апаратът ще работи толкова дълго. Макар да е машина, трудно е да се каже сбогом, вълнуващо е", каза Калъс.

"Опортюнити" излезе от строя, защото прашна буря в продължение на месеци пречеше на слънчевите лъчи да зареждат батериите на роувъра. В продължение на 8 месеца НАСА се опитваше "да събуди" марсохода. Последният опит беше снощи.

Коментари