Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Октоберфест се отменя за първи път от 70 години
Октоберфест се отменя за първи път от 70 години
Снимка: БГНЕС
Октоберфест се отменя за първи път от 70 години Вторник, 21.04.2020 г., 14:22 ч. Биреният фест трябваше да се проведе от 19-и септември до 4-и октомври

Традиционният празник на бирата Октоберфест, който се провежда всеки октомври в Мюнхен, тази година няма да се състои. Разочароващата новина дойде по време на извънредна съвместна пресконференция на кмета на града Дитер Райтер и премиера на Бавария Маркус Зьодер.

„В емоционален план това е труден момент за мен, а за града – в икономически“, каза Райтер.

Според икономическите разчети на градската управа, празникът носи ежегодни приходи на пивоварните, собствениците на къщи за гости, артистите, хотелите и таксиметровите служби в размер на 1,2 – 1,3 милиарда евро.

Биреният фест трябваше да се проведе от 19-и септември до 4-и октомври.

Министър-председателят Зьодер обясни причината за отказа с опасността от ново възпламеняване на коронавирусната инфекция.

"Този празник живее, благодарение на близостта между хората, което означава, че не може да се спазва дистанция", каза той. "По време на тържествата хората пият и се поклащат заедно в ритъма на музиката".

"Докато няма открита ваксина срещу коронавируса, трябва да бъдем особено внимателни", подчерта премиерът.

Двамата с кмета са решили, че не трябва да допуснат Октоберфест да се превърне в поле за нова вълна от заразяване с коронавирус.

Райтер заяви, че други масови тържества, които е трябвало да се проведат през този период, също са били отменени.

Октоберфест се отменя за първи път от над 70 години. След края на Втората световна война празникът е проведен според установените традиции през 1949 г.

Октоберфест възниква през 1810 г. по повод сватбата на баварския престолонаследник Лудвиг, който става по-късно крал Лудвиг I. През ХIХ век празникът е бил отменян два пъти заради епидемия от холера.

Коментари